PERSruimte>

Boetes voor het niet-dragen van de gordel verhogen

Het BIVV lanceert een nieuwe campagne over het dragen van de gordel.

Hoewel het dragen van de gordel vooraan in de wagen verplicht is sinds 1975 en achteraan sinds 1991, draagt één op de zes autobestuurders in ons land vooraan geen gordel. En oudere bestuurders dragen hem vaker dan jongere. Vooral bij korte ritten en lage snelheden zijn bestuurders en passagiers nog minder geneigd om zich vast te klikken. Dit blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Van 5 augustus tot 1 september lanceert het BIVV daarom een nieuwe sensibiliseringscampagne. U hebt de affiches met de slogan “Geen gordel op de baan komt hard aan” vast al langs de auto(snel)weg gezien. Zo wil men de bestuurders ervan bewust maken dat een botsing zonder gordel vergelijkbaar is met een vrije val van een hoog gebouw.

Staatssecretaris voor mobiliteit, Mr. Wathelet wijst er ook op dat de boetes voor het niet-dragen van gordel verhogen, van 50 naar 110 euro voor volwassenen, en van 50 naar 165 euro voor kinderen. Verschillende politiezones hebben al extra controles aangekondigd. Een gewaarschuwd man (vrouw) is er dus twee waard!

 

Alle nieuws zien