.

Verkeerd getankt, wat nu?

Gepubliceerd op 21/10/2019

Print Afdrukken

De verkeerde brandstof tanken tijdens uw verlof, het gebeurt vaker dan u denkt. Maar wat als het u overkomt?

Verkeerd getankt, wat nu?

Wie vakantie zegt, zegt andere rijomstandigheden, tanken in onbekende tanksstations,... Denk daar de vermoeidheid van de lange ritten of de spanning door de files bij en de kans is reël dat u zich van brandstof vergist. En zeker als u met een huurauto rijdt die u niet kent.

Vertrouw ook niet op de kleur van het tankpistool, die kan nl. verschillen van land tot land. Ook de vreemde taal kan voor verwarring zorgen. Diesel is in Frankrijk gazole of gasoil en gasoleo in Spanje. Maar gasolina in het Spaans betekent dan weer benzine.

Benzine in een dieseltank

Dit is de meest voorkomende vergissing. Het omgekeerde is zo goed als onmogelijk, vermits de opening van benzinereservoir te klein is voor het pistool van een dieselpomp.

Benzine in een dieseltank kan de motor ernstig beschadigen. Diesel heeft immers een lubrificerende werking op de stukken van de injectiepomp. Benzine daarentegen heeft deze eigenschap niet en kan daardoor de beschermingslaag van het injectiesysteem kan vernietigen.

Wat moet u doen?

Start uw wagen niet als u uw vergissing opgemerkt hebt, zelfs niet bij een kleine hoeveelheid. Laat uw tank zo snel mogelijk leegpompen en vul ze met diesel.

Als u toch verderrijdt, zult u dit snel merken aan de motor. Zet u onmiddellijk aan de kant van de weg en bel een professionele pechverhelper. In België kunt u natuurlijk beroep doen op uw 1,2,3 AutoService garage.

Andere tips

Hoe vaak laat je de olie verversen?

01/01/2023

Voor voertuigen van meer dan 15 jaar oud, moet de motorolie doorgaans om de 5.000 kilometer ververst worden. Heb je een recentere auto, dan kun je wachten tot 10.000 of zelfs 15.000 kilometer. Maar wil je echt zeker zijn, check dan de aanbevelingen van de constructeur. Plan je een verre reis, dan laat je de […]

Het is herfst: wees voorzichtig!

22/09/2022

De hete zomer maakt plaats voor de herfst en zijn prachtige kleuren. 🍂🍁 Maar dit kleurrijke seizoen is niet zonder gevaar voor wie de weg opgaat: het wordt sneller donker, je ruiten zijn vuiler, bladeren blijven al eens op je voorruit plakken … Denk eraan om je auto op de herfst voor te bereiden.

Voor het vertrek op vakantie

30/06/2022

Gaat u binnenkort op vakantie met uw auto? Hier zijn 7 tips om u te helpen uw reis voor te bereiden en problemen onderweg te voorkomen: Anticiperen op de revisie van uw auto Controleer de toestand van uw banden en meet hun spanning Controleer uw brandstofpeil en lampjes De kofferbak van uw auto slim vullen […]

Alle handige tips

    Newsflash

    Newsflash

    Ontvang ons nieuws & handige tips